preloader

Inkoopdashboards, de spendanalyse vertaald naar acties

inkoopdashboards
datagedreven inkopen met de spendanalyse

Inkoopdashboards

De inzichten uit een spendanalyse (wat is een spendanalyse?) kunnen heel verhelderen en interessant zijn, maar pas als ze ook in actiegerichte inkoopdashboards voor iedereen zichtbaar worden, pas dan komt een spendanalyse goed tot zijn recht en kan er gestart worden met datagedreven inkopen met impact.

Doordat Purfaction de spend en de contractgegevens koppelen, en prestatiedrijvers op duurzaamheid, sociaal, lokaal en rechtmatigheid toevoegen kunnen 'droge feitjes' worden omgezet in aanbevelingen voor inkoop. Zonder dat daar een externe adviseur voor nodig is.

Uiteindelijk wil je niet alleen het WIE, WAT en WAAR van de inkoop weten, maar wil je gewoon weten welke inkoopacties uitgezet moeten worden om effectiever in te kopen.

Continu en op basis van de feedback van onze klanten verbeteren we onze inkoopdashboards zodat onze gebruikers altijd met de laatste inzichten op het gebied van de datagedreven inkopen voor op kunnen lopen.

element
onze inkoopdashboards - tonen spendanalyse en contractgegevens
inkoopdashboards voor het management

overzichtelijke samenvattingen

U hoeft geen dataspecialist te zijn om te profiteren van de inzichten uit onze inkoopdashboards. Onze dashboards zijn namelijk gemaakt om het bestuur te tonen hoe de spend wordt uitgegeven en hoe de organisatie vordert op de doelen die zijn uitgestippeld. Hierbij wordt tevens bewaakt dat aan de eisen van de rechtmatigheid voldaan blijft worden.

We hebben de dashboards zo gemaakt dat de visualisaties en inzichten eenvoudig zijn aan te passen aan de eigen terminologie en huisstijl. Zo kunt u de overzichtelijke visualizaties en tabellen makkelijk 1 op 1 gebruiken in de interne of externe communicatie (memo's, teamvergaderingen, jaarverslagen).

Enkele van de onderwerpen die aan de orde in de inkoopdashboards zijn:

 • Paretoanalyse/ ABC-analyse: gecontracteerde en niet-gecontracteerde spend per ABC leverancier (en elke andere dwarsdoorsnede)
 • Top 10 en Top 25 spend uitgaven: alle gecontracteerde en niet-gecontracteerde spend voor elk mogelijke dwarsdoorsnede
 • Kraljic Matrix: voor risico management
 • MVOI Matrix: datagedreven maatschappelijk verantwoord ondernemen en inkopen (met de spendanalyse, speciaal voor gemeenten)
 • Rechtmatrix: inzicht in potentiële issues voor de rechtmatigheidsverantwoording
 • Doelmatrix: inzicht in de doelmatigheid van de inkoopuitgaven
 • Contractkalender: verloop van de contracten en planning van de verlengingen/nieuwe aanbestedingen
 • Contractuitnutting: reeds uitgegeven spend op bestaande contracten en signaleringen bij verwachte overschrijdingen.
analyseren van de inkoopdashboards
dashboards voor inkoop

actiegerichte inkoop adviezen

Onze spendanalyse specialisten hebben de inkoopdashboards zijn zo gemaakt dat u in een aantal klikken die inkoopacties in beeld krijgt waarmee u grote verbeteringen aan kunt brengen op de doelen die de organisatie zich heeft gesteld. U kunt hierdoor eenvoudig top 10 lijsten draaien op spend per leverancier, inkooppakket, afdeling of zelfs rechtmatigheidsklasse. (Een voorbeeld is de rechtmatigheidsverantwoording bij gemeenten). Het bladeren door de dashboards gaat intuïtief, zodat het niet nodig is om om u eerst te verdiepen in de data structuren ...

... maar het kan wel. Dataexperts kunnen helemaal los gaan op de analysemogelijkheden zoals dwarsdoorsneden maken, instellen van filters en het inzoomen tot op de factuur- of orderregel.

Het mooie van de dashboards is dat (externe) inkoopadviseurs meteen alle data voorhanden hebben om hun adviezen mee te staven. De spendanalyse en de data presentaties zijn al aanwezig. Hierdoor hoeft daar geen tijd en moeite meer worden ingestopt, het is compleet klaar voor gebruik.

element
specifieke inkoopdashboards, speciaal voor overheid, zorg, onderwijs en woningcorporaties

inkoopdashboards, specifiek per doelgroep

Purfaction biedt specifieke inkoopdashboards die gebaseerd zijn op uitgebreide spendanalyses. We werken specifiek voor gemeenten, woningcorporaties, zorginstellingen en onderwijsorganisaties. Onze resultaten zijn dus helemaal afgestemd op de behoeften van inkopers en managers in deze sectoren.

We verrijken de spendanalyse en bijbehorende inkoopdashboards op maat voor elke doelgroep, waardoor u direct bruikbare inzichten krijgen om uw inkoopprocessen te verbeteren. Of het nu gaat om specifieke inkoopstructuren zoals PIANOO en AEVES, thema's zoals rechtmatigheid, MVOI en contractbeheer, of het benchmarken met vergelijkbare organisaties, wij hebben de expertise om u te ondersteunen.

Waarom genoegen nemen met zelfgemaakte dashboards als u kunt profiteren van onze gespecialiseerde kennis en ervaring?

element
demo inkoopdashboards

demo inkoopdashboards

Ontdek de kracht van onze inkoopdashboards gebaseerd op de door Purfaction compleet verzorgde spendanalyse!

Meld u nu aan voor een persoonlijke demo en ontdek hoe onze inkoopdashboards u waardevolle inzichten en controle bieden over uw inkoopuitgaven en uw team helpen doelgericht te werken binnen de grenzen van rechtmatigheid.

Klik hier om u aan te melden voor de demo en optimaliseer uw inkoopbeheer met Purfaction!

element

spendanalyse – trends

Voorbeelden van spendanalyse op het WANNEER, trendanalyse.

spendanalyse – ABC-analyse

Voorbeelden van ABC-analyse en het wat, wie en waar.

afgeschermde online inkoopdashboards
spend data & analyses, veilig in onze Azure cloud omgeving
maar zou je denken ...

spend data in online inkoopdashboards,
hoe veilig is dat?

Nou, best veilig. Vaak zelfs veiliger dan menig eigen bedrijfsnetwerk.

Hoe zit dat dan? Purfaction maakt de spend data en de spendanalyses beschikbaar in online inkoopdashboards. Deze omgeving is volledig afgeschermd, gebruik makend van de meest recente beveiligingstechnieken. Veiligheid van vertrouwelijke informatie heeft onze #1 prioriteit.

Dit is hoe Purfaction werkt en is ingericht:

 • Aanloggen op de dashboards gebeurt met een persoonlijk account, gebruik makend van two-factor-authenticatie;
 • Een gebruiker kan alleen díe gegevens zien waarvoor deze is geautoriseerd. Naar keuze zijn de inkoopgegevens verder af te schermen per organisatorische eenheid en/of functie;
 • Toegang tot de dashboards en het aanleveren van de gegevens verloopt via de modernste “end-to-end encryptie” protocollen;
 • De databases en dashboards draaien op Microsoft Azure infrastructuur, op servers in Noord-Europa, waarbij gebruik gemaakt wordt van de modernste beveiligingstechnieken;
 • Alle gegevens zijn ondergebracht bij een Nederlandse ISO-27001 gecertificeerde Managed Services partij.

Een bijkomend voordeel van jullie spend data veilig in onze afgeschermde cloud omgeving is dat je zo voorkomt dat er binnen de organisatie Excel analyses met vertrouwelijke inkoopgegevens heen en weer worden gezonden.